SELAMAT DATANG KE D'PINANG HOMESTAY, KLEBANG MELAKA: Mei 2015

27 Mei 2015

Daftar Astro NJOI, Melaka

Sebelum ni tetamu yang menyewa di D'pinang Homestay ni, mesti sakit mata tengok TV berpasir-pasir, kejap ok kejap idak, kelam-kelam, suram-suram tapi lepas ni dah boleh selesa mata anda nak tengok TV. 

Alhamdulillah, berkat orang sewa-sewa homestay ni, duit tu kami gunakan untuk memper'elok'kan lagi mahligai kami ini supaya mereka yang duduk disini berasa selesa. Itu lah matlamat kami sebenarnya, nak bagi tetamu kami berasa selesa seperti berada di rumah sendiri.  

Sebelum ni saya pun blur-blur juga pasal Astro NJOI ni kan, sebab tak ramai yang pasang. Sekitar rumah saya pun semua guna Astro, NJOI takda lagi. Al-kisah lepas pergi pasaraya Angee di Pandan Malim ternampak poster NJOI di kedai Astro berhadapan pasaraya Angee tu. Masa tu lom ada rezeki lagi nak pasang, so cuci mata tengok poster je lah.  Bila en. suami beri green light suruh survey NJOI, berdesup saya terus berkunjung ke kedai Astro di Pandan Malim ni. 


Astro NJOI ni merupakan siaran satelit TV percuma daripada Astro. NJOI ni tiada yuran bulanan, tiada yuran tahunan, tiada bil, tiada kontrak. Astro NJOI ni menyediakan 25 saluran TV dan 20 saluran radio. 

Harga daftar RM263 + kos pemasangan RM100 sahaja.  Bila dah daftar kita akan diberi 1 unit dekoder NJOI, 1 remote, 1 piring satelit, 1 kad pintar dan wayer-wayer. Kiranya RM363 tu sampai kita duduk dan tengok TV je.

Kualiti gambar macam Astro juga, cantik, clear, bersih. Saya memang berpuas hati bila pasang Astro NJOI ni. Akhir kata saya sarankan para pemilik homestay untuk pasang NJOI bagi mendapat kualiti gambar yang terbaik dan tiada bayaran bulanan/tahunan. Free jew. 

Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

26 Mei 2015

Search Dpinang Homestay Melaka Dalam Google Map

Alhamdulillah projek menandakan D'pinang Homestay Melaka dalam google map terlaksana juga. Tapi oleh sebab D'pinang Homestay Melaka ini baru je dalam arena google map, apabila anda nak search 'dpinang homestay melaka' anda takkan jumpa, google akan tunjuk arah ke pinang. hahahaha.. Baru lagi maka en.google sombong, tak kenal kita. Oleh itu, anda disarankan search Pantai Klebang dan anda bolehlah explore kawasan lingkungan 200m sekitarnya atau nak dekat lagi search 'Batang 3 Melaka'. Bila search Batang 3 Melaka, anda akan jumpa gambar seperti dibawah ini.

Sila klik gambar untuk lebih jelas
Batang 3 Melaka, dalam google map akan bertanda merah di jalan Nirwana 6, maka akan termuncullah D'pinang Homestay Melaka disekitar kawasan tersebut. Mudah kan. apa lagi meh datang sini. hahahaha
Tips menarik : Kalau dalam google map, dari semua tempat kecuali Johor, google akan exit di plaza tol Simpang Empat, Alor Gajah, Melaka. Kalau anda nak jimat masa saya sarankan anda exit lah di plaza tol Ayer Keroh sebab laluan dari plaza tol Simpat Empat nak menyampaikan ke Bandar Melaka punya banyak giler trafik light. Saranan je hehehe
Sekian sahaja setakat ini, jumpa lagi. wasalam

Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

25 Mei 2015

Pesta Makan Durian Di Melaka Tropical Fruit Farm 24-26 Julai 2015

Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Melaka Tropical Fruit Farm yang terletak di Sungai Udang, Melaka akan mengadakan pesta makan durian dan jualan 1 Malaysia. Wow!!! Gempak kan. Teruja pula rasanya nak menjejak kaki ke sana, nak makan durian puas-puas. Itupun kalau en.suami bagilah sebab en. suami tak makan sangat durian. So bini dia ni kalau mulut bau durian pun die bising. hahahaha

Di bawah ini adalah poster palsu, saya telah call pihak Melaka Tropical Fruit Farm dan mereka memaklumkan bahawa poster ini palsu. Mereka akan adakan pesta ini pada 24-26 Julai 2015.

Kepada orang-orang Melaka jom beramai-ramai datang ke sini ye. Bagi mereka di luar Melaka pun, alang-alang cuti sekolah ni, tak tahu nak bawa anak dan keluarga ke mana kan, jom lah datang ke Melaka, banyak tempat menarik yang anda boleh kunjungi. Jangan lupa singgah seketika kat sini, bukan sahaja ada durian, malah pelbagai buah-buahan tempatan yang lain pun ada juga. Masuk ada bayaran tapi saya tak pasti harga nya. Untuk maklumat lanjut anda boleh layari laman web ini. http://melakatropicalfruitfarm.blogspot.com

Itu sahaja daripada saya setakat ini. Sekiranya ada event lain di sekitar D'pinang Homestay ini, saya akan update dari semasa ke semasa. Sekian, wasalam. 

Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

21 Mei 2015

Santai di Pantai Klebang, Melaka

Apa yang menarik kat Melaka ni ek? Siapa ada tertanya-tanya begitu angkat tangan, hahahaha. Okey lah, saya dengan hati yang tulus ikhlas amat mengesyorkan supaya anda semua datang ke Pantai Klebang, Melaka. Suasananya sangat best, saya suka bila angin sepoi-sepoi bahasa, saya suka menikmati keindahan lautan dan awan biru. Ya Allah indah sungguh ciptaan mu, Alhamdulillah nikmat mata dikurniakan supaya dapat bersyukur menikmati ciptaanMu Ya Allah. 

Jadi kalau tak percaya, jom layan gambar saya dan keluarga. Boleh hilang stress weii.. 






Selain kita boleh menikmati keindahan Pantai Klebang ini, ada juga aktiviti lain yang boleh dijalankan disini contohnya main layang-layang, naik kuda, main ATV (moto roda 3), anak-anak pula boleh mandi dekat air pancut ditengah-tengah Dataran 1 Malaysia. Memang best la, saya bagi 5 bintang untuk tempat yang wajib dikunjungi dengan anak-anak dan keluarga. 

Pantai Klebang ni juga tak jauh dari D'pinang Homestay!!!!
Okey la sekian sahaja, nantikan update seterusnya untuk tempat menarik yang wajib dikunjungi di Melaka ini. wasalam. 
Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

12 Mei 2015

Melaka Sprint Race 2015 Round 1 di Dataran 1 Malaysia, Klebang

Jom orang-orang Melaka mahupun yang ingin berkunjung ke Melaka. Mari memeriahkan Melaka Sprint Race 2015 Round 1 yang akan diadakan pada 15 dan 16 May 2015 ini. Banyak aktiviti menarik yang akan diadakan. 


Selain itu, para pengunjung boleh bersantai di Pantai Klebang sambil menikmati angin laut serta makan-makan di gerai persisiran pantai tersebut.   

Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

08 Mei 2015

Keunikan Restoran Bisik-Bisik Melaka

Al-kisah saya bersama suami diberi kesempatan untuk singgah di Restoran Bisik-Bisik yang terletak di Taman Krubong Perdana, Melaka. Senang je nak cari Restoran Bisik-Bisik ni sebab terletak ditepi jalan, barisan hadapan Taman Krubong Perdana.



Restoran Bisik-Bisik ni terkenal dengan menu Mee Bandung Udang Galah dan Char Kueh Tiaw. Tapi saya tak makan lah Mee Bandung Udang Galah. Saya bagi 3 bintang dari segi kelazatan mee bandung muar di Restoran Bisik-Bisik ini. Kalau lagi pedas sikit lagi ummpp.. Orang Melaka kan suka pedas. Harga makanan dikedai ini munasabah tapi yang rare sikit memanglah mahal seperti Mee Bandung Udang Galah berharga RM29.90. Bersesuaian dengan udang galahnya yang besar.


Yeahhh, Ilman sayang in da house. Kawasan dalam kedai bersih dan dinding merah menarik perhatian pengunjung.



Okeh sekian sahaja, jjcm kali ini. Sekian, wasalam. 


Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

07 Mei 2015

Peti Ais baru D'pinang homestay

Alhamdulillah syukur kepada allah yang memberi rezeki kepada kami sekeluarga. Alhamdulillah, dapat juga kami beli peti ais baru untuk diletakkan di D'pinang Homestay ni. Kalau sebelum ni memang tak da peti ais pun, tak cukup bajet la katakan. Tapi tu la, kumpul-kumpul dapat la sikit duit, itu pun kami beli peti ais second hand. Kondisi peti ais ni masih elok, sejuk cuma luaran nampak sedikit buruk. Rasanya tak da masalah pun, saya akan tukar wajah baru dengan beli wall paper, mesti nampak kelasss... hehehe


Al-kisah pencarian peti ais ni. Kata kuncinya murah dan elok serta 2 pintu. Sebab tuan rumah malas nak defross freezer nya itu. 2 hari suntuk En.suami mencari peti ais second hand sekitar Melaka. Dengan menaiki motorsikal (malas nak tempuh jem dan nak cepat) En.suami cari sekitar Cheng, Malim, Durian Tunggal, Bukit Rambai, Tanjung Minyak, Peringgit, Bandar Melaka, Bukit Baru, Bukit Piatu, memang abis putau Melaka ni, akhirnya jumpa dekat Masjid Tanah. Alhamdulillah allah permudahkan urusan En.suami. Transport nak bawa balik peti ais adalah sendiri, jadi minta tolong ayah naik atas isuzu terus ke D'pinang Homestay. 

Itulah kisah bagaimana adanya peti ais di homestay kami. InsyaAllah selepas ni ada rezeki kami nak pasang NJOI. Sebab tv memang tak berapa clear sangat. Tapi tv kami boleh cucuk pendrive kot-kot sesiapa nak tengok movie ker, boleh la. InsyaAllah, doa-doa kan kami supaya murah rezeki nak pasang NJOI tau. amin. Sekian. wasalam.
Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

06 Mei 2015

Goreng pisang cheese Pantai Klebang

Goreng pisang cheese Kat Pantai Klebang memang terbaik. Sedap, rangup, pisang tak keras, memang ikut selera saya. Sebungkus ni RM5.00 sahaja. Saya perhatikan ada beberapa stall pisang goreng cheese kat sini, jadi anda-anda yang tak tahu mana nak pilih, sila try n error lah ye. Nasib baik stall yang saya pilih tu memang sedap, kat tepi jalan besar tu je. Kalau dari dpinang homestay jaraknya 1.2km je, jalan kaki pun boleh. 


d'pinang homestay RM200/night
Fairuz 012-7454751
Hanie 019-6609951

Jom jalan-jalan di melaka, wink wink :)

Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

05 Mei 2015

Garaj dpinang homestay muat 2 buah kereta

Alhamdulillah, cuti hari pekerja dan hari wesak yang bersambung haritu membawa keberkatan kepada homestay kami. Homestay yang ada di Taman Pinang Impian ada 7 buah rumah. Ketujuh-tujuh rumah full book, memang terbaik lah. Sampai terlebih-terlebih guest, terpaksa tolak. Saya dan suami amat-amat bersyukur, semoga ini adalah permulaan yang baik bagi saya dan keluarga. 


Okeh, berbalik kepada tajuk asal. Ini adalah gambar kereta guest kami dari Raub, Pahang. (Check in 1/5/2015) Total 3 buah kereta, garaj muat 2, sebuah kereta lagi terpaksa duduk luar ye. Kami sebenarnya tak pernah cuba masukkan 2  kereta, agak-agak je boleh muat kot dua, rupanya memang muat. Alhamdulillah, lepas ni dengan comfiden boleh cakap 'muat 2 buah kereta".

Kepada yang berminat untuk menyewa dpinang homestay boleh hubungi 
Fairuz : 012-7454751/019-4212782
Hanie : 019-6609951

Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

D'Pinang Homestay Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign