SELAMAT DATANG KE D'PINANG HOMESTAY, KLEBANG MELAKA: Disember 2015

17 Disember 2015

Warna Yang Sesuai Dengan Sofa Merah

Assalammualaikum dan selamat pagi

Tajuk dah melambangkan isi kandungan keseluruhan entry kali ini. Sekarang ni saya kebingunagn untuk mengecat warna yang sesuai untuk ruang tamu D'pinang Homestay bagi me'matching'kan dengan warna sofa L shape kami tu.

Setelah mengoogle kebanyakkannya padanan adalah dengan warna-warna soft seperti cream, pink, biru laut, putih, kuning cair, kelabu cair senang kata yang cair-cair belaka. Mungkin sebab warna merah tu dah menyerlah so kena padankan dengan cat yang lembut supaya tak sakit mata memandang kot. Ada logiknya juga. 

Ruang Tamu D'pinang Homestay
Suami ada cadangan untuk mengecat separuh je, separuh lagi biarkan warna asal. Pada pendapat saya pula macam tak kene je kan. Alang-alang nak cat biarlah semua sekali. Tapi kata nya "jimat sikit yang".. ALAMAK, kalau nak jimat memang betul pun. Cat pun dah mahal. Tapi apa kata kita kumpul dulu duit kemudian cat keseluruhan ruang tamu. itu lagi efisyen. Nak buat keje ni jangan kelam-kabut. Banyakkan bersabau. hehehehe

Jom layan gambar dari en.google





Saya sebenarnya amat tertarik dengan cat dinding yang warna kelabu tu tapi frame kat rumah tu dah warna hitam jadi memang tak sesuai lah. Apa-apa pun kene tunggu keputusan en.suami. I follow je. 



Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

16 Disember 2015

Kenapa D'pinang Homestay Tidak Sediakan Penghawa Dingin?

Assalammualaikum dan selamat pagi.

Ahakkk.... Tajuk ini adalah merupakan satu persoalan yang banyak kali kami bincangkan. Serius cakap, memang banyak kali kami bincang, fikir, bincang. Selalunya ianya akan berakhir dengan keputusan menyerah kalah kepada bil dan penyelenggaraan. 

Kronologinya begini (cewah): Apabila kami memasang penghawa dingin a.k.a ekon maka bil elektrik kami akan naik. Oleh sebab nak cover bil elektrik terpaksalah sewa homestay dinaikkan juga. Itulah yang ingin kami elakkan. Seboleh-bolehnya kami ingin kekalkan kadar sewa RM180/200 PER NIGHT. 

Ala setakat 2, 3 malam berapa sen sangat bil elektrik tu? 
Ada yang kata begitu tapi cuba banyangkan kalau setakat 2, 3 malam kami pun tak heran. Tapi kami pernah terima untuk sewa 2 bulan. Kalau nak ikutkan kadar yang kami tetapkan adalah 3k/month. Jadi kalau dua bulan sepatutnya 6k, betul tak? Sekiranya rumah tersebut ada ekon kami memang akan gunakan harga tetap dan tak boleh nego disebabkan kami perlu menanggung bil air/ elektrik dan penyelenggaraan. TETAPI tanpa ekon dan dengan perbincangan yang baik antara tuan rumah dan penyewa, kami boleh bagi diskaun hampir 1k sebab kami tahu bil-bil yang kami perlu tanggung kurang dari 3 ratus sahaja.

D'pinang Homestay menyediakan kipas high speed di setiap ruang yang kesemuanya 6 buah. 

Kami bukan sahaja menyasarkan kepada mereka yang ingin bercuti-cuti malaysia sahaja tapi target kami juga kepada mereka yang bekerja secara berkala di Melaka. Oleh itu, bagi mereka yang ingin menginap dengan harga homestay yang murah, bolehlah hubungi kami. InsyaAllah murah, bersih dan selesa seperti anda berada di rumah sendiri. 

Di Taman Pinang Impian dimana letaknya D'pinang Homestay terdapat lebih 10 buah rumah homestay. Ada yang tak da ekon, ada yang menawarkan sebijik ekon, ada 2 dan seterusnya. Jadi boleh juga hubungi saya untuk mendapatkan rumah-rumah homestay yang lain disekitar rumah kami kerana kami ada group wasap owner homestay yang membolehkan kami berinteraksi antara satu sama lain. 

Sebenarnya terdetik juga nak letak sebiji ekon di ruang tamu D'pinang Homestay tanpa menaikkan kadar harga tetapi masih lagi diperingkat kajian. InsyaAllah suatu hari nanti. 

Penceritaan di atas adalah pendapat peribadi penulis sahaja dan dilarang/diharamkan copy paste artikal ini. 


Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

15 Disember 2015

Mimpi Ngeri Di sebuah Homestay

Bismillahirahmanirahim

Al-kisah kami menyewa sebuah homestay untuk menghadiri kenduri kawin saudara yang terdekat. Dari luar kelihatan biasa-biasa sahaja, tak da lah memperlekehkan homestay tersebut sebab ianya terletak jauh diperdalaman. 

Apabila melangkah masuk ke ruang tamu, rasa sejuk je, ruang tamu mempunyai penghawa dingin, mengalahkan d'pinang homestay pula. Tiada deko yang menarik, semuanya biasa je malah ianya nampak kosong. Mungkin kerana ruang tamu yang tersangatlah luas lebih kurang 20'x15'. Terdapat 3 bilik disediakan kesemuanya mempunyai katil kelamin. Pada pemerhatian saya, homestay ini sangat lah sederhana kemudahan yang disediakan. 

Merasakan berbaloi homestay ini disewa oleh kerana saiznya yang agak besar yang memuatkan 3 hingga 4 keluarga dan harganya agak mudah. Kami semua membawa toto dan selimut sendiri. Kesemua bilik dilengkapi kipas yang high speednya macam nak tak nak je. Terasa sadis di situ. 

Dari segi kelengkapan dapur agak memilukan kerana hanya boiler sahaja disediakan, pinggan mangkuk tak selera untuk digunakan. Al-kisah waktu malam nak mandi, waduhhhh... bahagian yang menempatkan dapur dan bilik air takda lampu, aisyyy macam mana nak buat ni. Terpaksa saya menumpang mandi di bilik master. 


Apabila nak menumpang mandi di bilik air master badroom terpaksa orang dibilik tersebut keluar sebab pintu bilik air takda kunci. MasyaAllah terasa serik tau menyewa disitu. Pada waktu malam pula kami terpaksa membuka pintu bilik supaya sejuk aircond  diruang tamu masuk ke dalam bilik. 

Pabila tengah malam, terasa dingin sampai ke tulang rusuk, sampai nak terkucil dibuatnya. Nak tak nak kejutkan adik untuk teman ke tandas yang gelap itu. Dengan menggunakan cahaya handfon kami ke tandas tersebut. Ya Allah punya lah tinggi busut di dalam tandas tersebut yang melekat dekat dinding, menakutkan sungguh. Macam mana lah tergamak penyewa memberikan kami sewa homestay dengan keadaan yang macam ni. Dengan penuh keterpaksaan terpaksa juga saya mengucilkan diri di depan pintu tandas sahaja. Tak sanggup untuk melangkah masuk ke dalam. huhuhu.. 

Saya rasa ianya satu mimpi ngeri yang pernah saya lalui semasa menginap Homestay. Serik rasanya menyewa disitu. Sekembalinya saya ke rumah, saya pun bermonolog sendiri " aku akan pastikan homestay aku bersih dan kemas supaya orang berasa selesa". 

Begitulah hikmah disebalik apa yang terjadi. InsyaAllah tak akan terjadi kepada mereka yang menginap di D'pinang Homestay. Kami akan pastikan anda selesa seperti berada di rumah sendiri. Kecuali tahap kepanasan anda. hehehe sebab homestay kami takda aircond. Kenapa kami tidak memasang aircond di D'pinang Homestay???? jawapannya akan menyusul di entry seterusnya.

Terima kasih kerana membaca blog ini. Segala penceritaan di dalam blog ini tidak diizinkan dicopy paste kerana ianya ditulis sebagai pedoman kita bersama sahaja. Sekian, wasalam. 



Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

14 Disember 2015

Permintaan tinggi untuk homestay di Klebang, Melaka

Assalammualaikum dan selamat pagi

Tajuk nak gempak kan, Ramai sangat ke yang cari homestay ni. kuang kuang kuang... Alhamdulillah syukur kepada Allah yang memberi rezeki. Sejujurnya memang ramai yang tercari-cari homestay kat kawasan Klebang ni. Kalau diizinkan Allah dan cukup bajet, nak je dengan segera saya tambah satu rumah lagi buat homestay. Memang masyuk la.hehehe... 

Jadi sesiapa yang ada rumah ke ada tanah ke kat kawasan Klebang atau Tanjung Keling ni buat lah homestay, saya pasti dan jamin, InsyaAllah, ianya berbaloi dengan syarat ianya diselenggara dengan baik. 




Saya sebenarnya ada satu kisah buruk mengenai homestay yang disewa. Ianya ibarat mimpi ngeri. Hamboiii, dasyat tak? siap dalam hati berkata "Tak hingin aku menyewa homestay ni" huahuahua. Nak cerita ni pun masih lagi terbayang-banyang walaupun telah lama berlalu. Sebenarnya apa yang saya lalui tu ada hikmah disebaliknya. Nak tau hikmah disebalik mimpi ngeri tu, Nantikan story mory saya di entry selanjutnya. Tajuk bakal entry itu MIMPI NGERI DI SEBUAH HOMESTAY. 

oK LAH, sekian sahaja entry kali ni. Terima kasih kerana mengikutinya. adiossss. Wasalam.


Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

08 Disember 2015

Tempahan Terkini di D'pinang Homestay Melaka

Assalammualaikum dan selamat pagi

Cantik tak blog saya yang berwajah baru ni, ditempah dari blog maisarahsidi.com bertemakan warna hijau dan kuning. Saya ambil pakej 4 yang berharga RM75.00 sahaja. Sangat berpuashati, almaklum lah nak buat sendiri tak reti, so kita serah pada yang pakar je.

Harini saya nak update mengenai tempahan D'pinang Homestay Klebang Melaka. Alhamdulillah syukur kepada Allah yang memberikan rezeki ini. Tempahan setakat ini sehingga 27 Disember 2015 penuh. Saya tengok pada musim cuti sekolah ni permintaan melebihi penawaran, banyak yang nak booking homestay. Banyak call dan whatsapp yang saya dapat, tak kurang juga suami yang dapat banyak pertanyaan. 

Muzium Mainan, Bukit Baru Melaka
Muzium Mainan Bukit Baru Melaka
Muzium Mainan Bukit Baru Melaka
Muzium Mainan Bukit Baru Melaka

Terima kasih banyak-banyak pada yang bertanya. Kepada yang mencari homestay, sekiranya D'pinang Homestay telah penuh, kami akan masukkan dalam group Owner TPI (Taman Pinang Impian) Jadi sesiapa yang homestay nya masih kosong boleh lah owner tersebut direct call guest tersebut. Begitulah sebaliknya. 

Saya bersyukur sangat sebab kami semua Owner TPI bersatu hati bekerjasama, tidak lokek dan saling membantu antara satu sama lain. 

Sekian sahaja coretan untuk kali ini. Moga kita bertemu di lain entry. Semoga saya diberi kelapangan masa untuk update blog ni. hehehe.. wasalam





Hubungi D'pinang Homestay di 019-6609951(SMS/Call/PM/WA) untuk tempahan dan maklumat lanjut

D'Pinang Homestay Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign